hit counter for blogger
elaborus blog: Η ιστορίας της αγωνιστικής ομάδας της Jolly Club
Powered By Blogger

Sunday, April 29, 2012

Η ιστορίας της αγωνιστικής ομάδας της Jolly Club

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ JOLLY CLUB

Κείμενο: Κωνσταντίνος Παπαγιαννόπουλος

-Η ίδρυση του Jolly Club

 …Εκείνη την χειμωνιάτικη κρύα και ομιχλώδες βραδιά… Θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας ταινίας τρόμου, μια που το περιβάλλον έμοιαζε, αλλά η ιστορία που θα σας διηγηθώ τώρα είναι τελείως διαφορετικού είδους… Εκείνο το βράδυ, στις 11 Φεβρουαρίου του 1957, όπως έχουμε πει στο Μιλάνο έκανε πραγματικά κρύο και η ομίχλη σκέπαζε τα πάντα με το πέπλο της, απλώνοντας μία σιγή. Τα μπαρ ήταν όλα κλειστά και ο κόσμος που κυκλοφορούσε εκείνη την ώρα ήταν πραγματικά λίγος… αλλά αυτό δεν συνέβαινε στου “GIANNINO”. Εκεί υπήρχε πολύς κόσμος και ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου ειδοποιήθηκε από τον Mario Angiolini, να κρατήσει ένα τραπέζι κάπου απομονωμένο από την φασαρία του υπόλοιπου κόσμου, γιατί έπρεπε να συζητηθεί ένα θέμα ιδιαίτερα λεπτής φύσεως. Μετά της 20.00 λοιπόν άρχισαν να καταφτάνουν οι προσκεκλημένοι του Mario. Ένα γεύμα μεταξύ φίλων, ένα ποτηράκι κρασί και… πέφτουν οι υπογραφές στο συμβόλαιο, μία ζέστη χειραψία στην συνέχεια και είμαστε μπροστά στα θεμέλια της μελλοντικής ομάδας του Jolly Club.

 Μία ομάδα που δημιουργήθηκε από 18 φίλους, η οποία βασίζεται στο πάθος, στην φιλία και στην διασκέδαση και όλα αυτά μέσω ενός απίστευτου επαγγελματισμού. Η επιλογή της δημιουργίας αυτής της ένωσης δεν έγινε τυχαία. Ο Angiolini, άτομο δυναμικό και ζωντανό ως χαρακτήρας, εραστής των αγώνων ταχύτητας, υποστήριζε ότι στο χώρο αυτό τα πράγματα κινούνταν αργά και με πολύ γραφειοκρατία, και αυτό έκανε τον χώρο να πονά. Η απόφαση ήταν να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις και νέες ιδέες για να πλησιάσουν το σπορ που πραγματικά υπόφερε, και να το κάνουν στην συνέχεια να απογειωθεί. Γι’ αυτόν τον λόγω επέλεξε να δώσει το όνομα στην νέα ομάδα, “Jolly” (τζόκερ), από το πιο σημαντικό χαρτί της τράπουλας.


 O Angiolini δεν πήρε μόνος του την απόφαση να ιδρύσει αυτή την ξεχωριστή ομάδα, είχε δίπλα του από την αρχή, ως σύμβουλο. και την γυναίκα του Renata, μεγάλη λάτρης και αυτή των αγωνιστικών αυτοκινήτων. Αυτό το τεράστιο πάθος για τους αγώνες το μετέδωσε σ’ αυτήν ο άντρας της, ο οποίος πάντα υποστήριζε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τους οδηγούς αγώνων ήταν πάντοτε, οι γυναίκες τους, που οι άνδρες τους τις εγκατέλειπαν στα σπίτια τους, για να ακολουθήσουν ένα σπορ καθαρά ανδρικής φύσεως. Εάν η γυναίκα στον ίδιο χώρο του αυτοκινήτου γινόταν συνοδηγός ή ακόμα καλύτερα αντίπαλος στον αγώνα, ως οδηγός, το πρόβλημα θα έχει λυθεί! Έτσι ο Mario, δίνει στην γυναίκα του, Renata, να οδηγήσει ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο, παίρνοντας το 1954 μέρος στον αγώνα, Supercortemaggiore, όπου κατάγει πρώτη ανάμεσα στα γυναικεία πληρώματα. Αυτή η θετική εμπειρία, την έκανε «άρρωστη» με τους αγώνες αυτοκινήτου, προς μεγάλη χαρά για τον σύζυγο της που μπορούσε να αγωνίζεται με την γυναίκα του στο δίπλα δίπλα. Το ζευγάρι απέκτησε έναν γιο, τον Roberto, και αυτός ακολούθησε τους αγώνες αυτοκινήτου όταν έφτασε στην κατάλληλη ηλικία για να αγωνιστεί. ‘Έτσι η οικογένεια Angiolini έγινε μια οικογένεια γνώστη στον χώρο των αγώνων και πολλές φορές έγινε φόβος των αντιπάλων, όπως στον αγώνα της Monza που ο Mario νίκησε με την Alfa Zagato ενώ η Renata και ο Roberto ήταν πρώτοι στις κατηγορίες τους. Το 1963 αρχίζει μία περίοδος συνεργασίας με την Lancia που αποφάσισε να επιστέψει στον χώρο των rally. Ένα νέο ταλέντο από την Ιταλία ξεπρόβαλε. Ο Sandro Munari. Οδηγώντας μία πολύ δυνατή Lancia Stratos, κατακτά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Μετά από αυτό, δίκαια παίρνει μία θέση στην εργοστασιακή ομάδα και γίνεται ένας από τους πιο διάσημους οδηγούς αγώνων rally όλων των εποχών. Το 1966 ο Mario πεθαίνει, αφήνοντας μία πολύ βαριά αγωνιστική κληρονομιά στην γυναίκα του Renata. Στην αρχή αντιμετώπιζαν με δυσπιστία την κυρία Jolly , οι οδηγοί και οι βελτιωτές, διότι ξαφνικά έπρεπε να έρθουν σε απ’ ευθείας επαφή για διάφορα θέματα, όχι με τον Mario πια, αλλά με μία γυναίκα με ομολογουμένως πολύ ισχυρό χαρακτήρα. Ο γιός Roberto, ακόμα ήταν μικρός σε ηλικία, μόλις 21 χρονών, με ελάχιστη εμπειρία. Ο μεγάλος πόθος της οικογένειας να συνεχίσει το έργο του Mario, τους δίνουν την δύναμη, έτσι πολύ γρήγορα τους εμπιστεύονται όλοι, και γίνονται ιδιαίτερα συμπαθείς στο χώρο τους. Η γυναίκα του έτσι γίνεται αρχηγός στην ομάδα. Ακόμα και σήμερα είναι ένα σύμβολο για την εταιρία.


 Από την πρώτη χρονιά ύπαρξης αυτής της ομάδας, από την ημέρα που δημιουργήθηκε δηλαδή, αγαπήθηκε τόσο, ώστε είχε ήδη αποκτήσει 300 εγγραμμένα μέλη. Αυτή η κατάσταση, σίγουρα θετική, προκάλεσε θαυμασμό σε κάποιες αυτοκινητιστικές εταιρίες, μέσα σε αυτές και την Alfa Romeo. Ο Mario Angiolini έτσι στήνει μια εταιρία βασισμένη στους χορηγούς, με σκοπό να βρει αυτοκίνητα για να αγωνιστεί. Έτσι αρχίζει μία περίοδος πολύ θετική για την Jolly Club, με πολύ ηχηρά ονόματα της εποχής να αγωνίζονται με αυτήν, όπως ο Roberto Bussinello, o Arnaldo Cavallieri, και ο Andrea De Adamich, οδηγό που ανακάλυψε ο Mario Angiolini, και που αργότερα έγινε ένας από τους πιο γνωστούς Ιταλούς οδηγούς που έχαιρε μεγάλης εκτίμησης απ’ όλους. Άλλα ονόματα ήταν ο Ignazio Giunti, ο Lele Pinto, o Amilcare Balestrieri, o Tony Carello και ο Arturo Merzario, που αργότερα αγωνίστηκε με τα χρώματα της Ferrari.

Πολλοί χορηγοί παρέλασαν από την Jolly Club, όπως η Benetton, Pioneer, Panasonic, El Charro, Valentino, Ceccato, Mobil, Kleber, Siem…ιδιαίτερη μνεία αφήνουμε τέλος για την Topip, (το ΠΡΟ-ΠΟ των ιπποδρόμων της Ιταλίας… και αυτό με δελτίο συμπλήρωσης με τα γνωστά σημεία 1,2,Χ). Από το 1981 μέχρι το 1989 όλα τα αυτοκίνητα της Jolly Club ήταν βαμμένα στα χρώματα της Totip, δηλαδή πράσινο πορτοκαλί και με λωρίδες του ίδιου χρώματος, που έμοιαζαν επίτηδες με με εργοστασιακά αυτοκίνητα της Martini Racing. (που με την σειρά τους ήταν στα χρώματα μπλε ανοικτό και σκούρο και κόκκινο). Φυσικά αυτό έφερνε άμεσα στο μυαλό τον στενό δεσμό που υπήρχε με την εργοστασιακή ομάδα της Martini Racing με αυτή την ημιεργοστασιακή της Jolly Club.

Το 1990 η Jolly Club αλλάζει χορηγό και χρώματα… όμως οι επιτυχίες συνεχίζονται! Αυτή τη φορά η Lancia Delta έχει την χρώματα της πετρελαϊκής εταιρίας Fina, αγγίζοντας με οδηγό τον Γάλλο Didier Auriol, το πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς. Αξέχαστες νίκες αυτές που πέτυχε στην Κορσική και στο Sanremo. Όμως η Jolly Club εκείνη τη χρονιά κατάφερε να κατακτήσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με οδηγό τον Droogmans και το ιταλικό πρωτάθλημα, με τον ασυγκράτητο Dario Cerrato.







 Δεν θα ήταν υπερβολή ή λάθος να οναματίσουμε την ομάδα «νούμερο ένα» κυρίως μετά από τις νίκες το 1993. Εκείνη την περίοδο η εργοστασιακή ομάδα της Lancia εγκαταλείπει τους αγώνες Rally, αφήνοντας ελεύθερο το έδαφος στην ομάδα της Jolly Club, που παίρνει τα ηνία με τα χρώματα της Martini Racing αυτή τη φορά! Για όσους δεν το γνώριζαν, οι Deltone που αγωνίστηκαν δεν ήταν εργοστασιακές αλλά της Jolly Club.Η επόμενη χρονιά δεν ήταν το ίδιο επιτυχής, η μεγάλη μεταγραφή του Carlos Sainz με τα χρώματα της Repsol πάνω στην Deltone του, έφερε μόνο την έκτη θέση στη κατάταξη του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Ήταν πια γεγονός, η Delta (ως Deltone στην τελευταία της βελτιωμένη έκδοση) φαινόταν ήδη γερασμένη σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Με το ίδιο αυτοκίνητο τελείωσε την αγωνιστική του καριέρα και ο Dario Cerrato.

Το ζευγάρι των επιτυχιών Angiolini-Bortoletto συνεχίζει τις επιτυχίες αυτή τη φορά στο ιταλικό πρωτάθλημα με οδηγό τον Franco Cunico και αυτοκίνητο ένα Ford Escord. Κυριαρχεί για τρεις συνεχόμενες χρονιές. Το 1994-1995-1996. Τις δύο επόμενες χρονιές λόγω της μη ανταγωνιστικότητας πια του αυτοκινήτου της Ford σε σχέση με το νεότατο Subaru Impresa, κατατάγει τελικά τρίτος και τέταρτος σε ένα πρωτάθλημα που κυρίαρχο ρόλο παίζουν πια τα γιαπωνέζικα αυτοκίνητα.
Το 1999 ο Cunico πηγαίνει στη Subaru έτσι μένει να υπερασπίσει τα χρώματα της Jolly Club ο οδηγός Andrea Navarra, όμως η θέση που κατάφερε να πλασαριστεί στο πρωτάθλημα ήταν μόλις η 5η. Η τελευταίες επιτυχίες της ομάδας ήταν με τον Πολωνό οδηγό Janusz Kulig το 2002 με ένα Ford Focus wrc που κατετάγει 2ος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με κοντά του τον εκπληκτικό Travaglia. Σήμερα η ομάδα της Jolly Club δεν υπάρχει. Όμως σε όλους μας είναι χαραγμένες στη μνήμη τα περάσματα των εκπληκτικών Biasion, Cerrato, Cunico και οι πραγματικές μελωδίες από τους κινητήρες των Fiat 131 Abarth, των Stratos και των 037 …Περνώντας ξανά με το αυτοκίνητο μία παλιά διαδρομή του πολύ γνωστού τότε, Rally di Lana, βλέπουμε σε ένα τοίχο ένα ξασπρισμένο πια από τον καιρό σύνθημα…”Vai Cerrato!” (Πάμε δυνατά Cerrato!). βλέποντας αυτό, νοσταλγούμε τα παλιά όμορφα χρόνια και αναρρωτιόμαστε… τι άραγε να έγινε αυτή η φημισμένη ομάδα Rally της Jolly Club; Η απάντηση ίσως μπορεί να δοθεί, από το σβησμένο πια σύνθημα στον τοίχο…

Με το πέρασμα του καιρού, οι επιτυχίες πολλαπλασιάζονται, φτάνοντας απίστευτα νούμερα. Πάνω από 100.000 αγώνες πήρε η ομάδα μέρος με πάνω από 10.000 νίκες στο ενεργητικό της, σε όλους σχεδόν τους χώρους του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Στην Formula 1, στα Rally, στους αγώνες Off Shore, στο Moto Cross, στους αγώνες αντοχής και στη Formula 2 και 3. Έτσι η εταιρία Jolly Club γίνεται leader στον χώρο της παγκοσμίως χάρη στη προσπάθεια που έκανε η Κα Renata και στην συνέχεια ο γιός της Roberto, ο οποίος εξελίχθηκε σε έναν ικανότατο επιχειρηματία με ειδικότητα στο να ανακαλύπτει νέα ταλέντα στο χώρο των αγώνων, πράγμα πολύ βασικό στο να ξεχωρίσει μία ομάδα. Σε αυτόν πάει η τιμή για ταλέντα όπως ο Alessandro Fiorio, παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία N με μία LanciaDelta 4wd το 1987, o Dario Cerrato, ευρωπαίος πρωταθλητής το 1985 με μία Lancia 037 και στην συνέχεια πολυπρωταθλητής Ιταλίας με μία Lancia Delta σε όλες τις εκδοχές της εξέλιξης της. Τέλος ο Miky Biasion, οδηγός ανεκτίμητης αξίας, δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην συνέχεια της καριέρας του με την εργοστασιακή ομάδα της Martini Racing. Η καριέρα του Biasion ξεκίνησε από την Jolly Club. Κέρδισε με αυτή το ιταλικό και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 1983. Αυτό το ρεκόρ κράτησε για 20 χρόνια. Μόλις το 2002 ισοφαρίστηκε από έναν άλλο μεγάλο ιταλό οδηγό των αγώνων rally, τον Renato Travaglia.

Αυτοί οι τρεις έγιναν παράδειγμα για πολλούς. Ήταν όλοι τους από την ομάδα της Jolly Club. Αλλά υπήρχαν και άλλοι όπως οι: Andrea Zanussi, Gianfranco Cunico, Tonino Tognana, πρωταθλητής Ιταλίας το 1982 με μία Ferrari 308 gtb, Adartico Vudafieri, πρωταθλητής Ιταλίας το 1984 με μία Lancia 037 και ο Michele Rayneri, νικητής το 1987 με το ίδιο αυτοκίνητο προετοιμασμένο από την Abarth. Όλοι αυτοί ήταν υπό το βλέμμα ενός μεγάλου Τεχνικού Διευθυντή, πάρα πολύ ικανού, προικισμένου και χαρισματικού , του Claudio Bortoletto.
Υπήρξαν και αλυσμόνητες μάχες που κρίθηκαν πραγματικά στο νήμα (στα δευτερόλεπτα) ανάμεσα στις δύο παραπάνω ομάδες στους αγώνες Rally, όπως στο Rally Sanremo το 1989…οδηγοί οι Miki Biasion με την Martini Racing και ο Alex Fiorio με την Jolly Club. Μετά από τρεις ημέρες και δύο νύκτες, οι δύο οδηγοί βρέθηκαν στην τελευταία Ε.Δ. να απέχουν μόλις λίγα δευτερόλεπτα μεταξύ τους. Νικητής ήταν ο Biasion τελικά, όπου στέφτηκε με αυτή του την νίκη και παγκόσμιος πρωταθλητής, ενώ ο Fiorio τερμάτισε δεύτερος… η διαφορά τους ήταν τελικά μόλις 5 δευτερόλεπτα!

Η ομάδα της Jolly Club είναι μια ομάδα στηριγμένη στον επαγγελματισμό και γεννήθηκε σαν ένα παρακλάδι αγωνιστικό της Alfa Romeo. Αγωνίστηκε, έκανε εξελίξεις και βελτιώσεις για λογαριασμό της, με τα μοντέλα Giulietta, Giulia TI Super, GTV 1.6 και GTA 1.6 από το 1957 έως το 1963. Από το 1963 και μετά συνεργάστηκε με την Autodelta στην εξέλιξη των αυτοκινήτων της φίρμας και συμμετέχοντας σε αγώνες ταχύτητας με τις GT Junior, GTAm, GTV 2.5 και 75 Turbo, κερδίζοντας αναρίθμητες νίκες σε αγώνες και στη συνέχεια πρωταθλήματα. Από το 1963 αρχίζει για την ομάδα μια μεγάλης διάρκειας συνεργασία με την Lancia και την Fiat στον χώρο των Rally. Ξεκινά με την Fulvia 2C, τις HF 1300, HF 1600 και τις Stratos με τις οποίες η Jolly Club κερδίζει εκατοντάδες αγώνες Rally, συνεχίζει με την στενή συνεργασία με την Abarth με την εξέλιξη και τις επιτυχίες του 131 Abarth, των Lancia 037, των Ritmo TC 130, των Uno Turbo, των Delta S4 και των Delta 4WD, φτάνοντας μ’ αυτά σε νίκες αλλά, αυτό είναι το σημαντικότερο, σε Παγκόσμια, Ευρωπαϊκά και Εθνικά πρωταθλήματα (των διαφόρων χωρών).

Αν και η ομάδα είχε πια ειδικευτεί στους αγώνες Rally, έφτιαξε αυτοκίνητα και για την Formula 1, 2, 3 και Formula Junior, νικώντας και πολλούς αγώνες και παίρνοντας και σε αυτή τη περίπτωση, πρωταθλήματα. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχάσουμε και τις επιτυχίες της ομάδας στους αγώνες Πρωτοτύπων, Sport και αγώνες Αντοχής. Σ’ αυτούς η Jolly Club συνεργάστηκε επίσημα με την Ferrari, την Porsche και την Lancia, αλλά και με μικρότερους κατασκευαστές που χάρη σ’ αυτήν, είχαν εξαιρετικές επιτυχίες.
 -Jolly Club. Μία ομάδα νικήτρια.

 Είναι ενδιαφέρον να δούμε πως ήταν η δομή αυτής της ομάδας; Που στηρίζονταν; Ποιες καινοτομίες έφερε για πρώτη φορά στο χώρο των αγώνων; Η ομάδα λοιπόν, με τα επιμέρους παρατήματά της, τα οποία ήταν συνδεμένα και ελεγχόταν άμεσα από τη κεντρική ομάδα της Jolly Club, ήταν ικανή να εφαρμόσει την σχεδόν 30ετή εμπειρία της, στον μέγιστο βαθμό. Μπορούσε να σχεδιάσει νέα υλικά, κινητήρες, ολόκληρα αγωνιστικά αυτοκίνητα, να φτιάξει πρωτότυπα, να βελτιώσει τα αυτοκίνητα παραγωγής για να λάβουν μέρος με αξιώσεις στους αγώνες. Επίσης μπορούσε να χρηματοδοτήσει μελέτες και έρευνες, να σχεδιάσει αγωνιστικά προγράμματα, να οργανώσει την υποστήριξη στους αγώνες, να ανακαλύψει και να προωθήσει σε καριέρα, οδηγούς αγώνων, να εκπαιδεύσει σε επαγγελματικό βαθμό, τεχνικούς και μηχανικούς, να καθοδηγήσει τους χορηγούς σε σωστές επιχειρηματικές κινήσεις, προώθησης και υποστήριξης του προϊόντος. Με όλα αυτά η ομάδα της Jolly Club, έγινε σημείο αναφοράς στο χώρο του αγωνιστικού αυτοκινήτου.

 -Η καινοτομία στην οργάνωση της ομάδας.
 
Η Jolly Club για να εναρμονιστεί με τους κανόνες εργασίας που ίσχυαν στην Ευρώπη, αλλά και για να διατηρήσει μία δομή ελαστική το δυνατόν, στο εσωτερικό της, διάλεξε να στηριχθεί στο σύστημα των πολλών ανεξάρτητων κομματιών. Κάθε κομμάτι ήταν μία μικρή εταιρία που λειτουργούσε ως παράρτημα, ήταν ελεγχόμενη και άμεσα συνδεόμενη με την κύρια εταιρία. Ήταν συγκεκριμένων διαστάσεων και με αντικείμενο εργασίας, τελείως συγκεκριμένο. Αυτό το σύστημα είχε βοηθήσει ώστε να υπάρχει το δυνατόν ελαστικότητα αλλά παράλληλα παρείχε την δυνατότητα να εξαπλωθεί ή να συρρικνωθεί, ανάλογα με την κάθε ανάγκη που προέκυπτε. Ήταν μία οργάνωση με εκατοντάδες συνεργάτες, που μπορούσε να εμπεριέχει το καλύτερο και πιο καταρτισμένο δυναμικό της ευρωπαϊκής αυτοκίνησης, στο χώρο των αγώνων.

Αναφέρουμε ως παράδειγμα τους σχεδιαστές και βελτιωτέςς που πήραν μέρος ως συνεργάτες, για την πραγματοποίηση οποιουδήποτε είδους αυτοκινήτου. Ομάδες όπως η Chevron, η Brabham, η March (στη F2 και F3), η Novamotor, η Bellasi, η AGS, η Motori Moderni (για την F1), Facetti, Bosato, Imperti, αλλά και οι περισσότερο γνωστές μας, Autodelta, Abarth, Conrero, Michelotto, Osella. (για αυτοκίνητα Sport, Πρωτότυπα, για αγώνες Αντοχής, για Rally, για αγώνες Ταχύτητας και Τουρισμού). Η δομή της Jolly Club, με τους συνεργάτες της, σχεδίασε και παρήγαγε, πολλά αυτοκίνητα της Fiat, της Lancia, της Alfa Romeo, της Renault, της Opel, αλλά και των πιο εξωτικών, της Ferrari και της Maserati, ενώ στη συνέχεια μπορούσε να υποστηρίξει και πρόγραμμα για την εξέλιξη αυτών.

Τέλος από την Jolly Club και τους εξωτερικούς συνεργάτες της, φτιάχτηκαν κινητήρες για την Formula 1, κιβώτια ταχυτήτων και διαφορικά, ενώ έγιναν και μελέτες για προηγμένης τεχνολογίας πρωτότυπα, αλλά και μελέτες για χρήση στην αεροναυπηγική. Κινητήρες και αγώνες, πάθος και χορηγίες. Τα μηχανοκίνητα σπορ και ειδικότερα οι αγώνες αυτοκινήτου, είναι από αυτά που παρακολουθούνται περισσότερο από τον κόσμο και σε όλους τους τύπους του. Προσφέρει δυνατές συγκινήσεις και απερίγραπτο πάθος σε αυτούς που αγωνίζονται, αλλά το ίδιο πάθος προσφέρει και στους Fans του. Αυτό τα μετατρέπει άμεσα σε ένα από τα πιο ιδανικά μέσα προώθησης ενός προϊόντος. Με τους αγώνες Formula και Πρωτοτύπων, μπορεί να επιδειχθεί κάθε είδος προϊόντος, από τσιγάρα έως ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Τα αυτοκίνητα που αγωνίζονται σε αγώνες Rally και Τουρισμού, επειδή μοιάζουν πολύ μ’ αυτά της παραγωγής, γίνονται οι ιδανικοί πρεσβευτές των Opinion Leaders για κάθε είδος τεχνολογίας, ερευνητικής ή εφαρμοσμένης. Μια δυνατή ομάδα, μία καλά στοχευμένη διαφήμιση, από μία πολυάριθμη ομάδα ανθρώπων, έχει ως αποτέλεσμα μία ιδανική στο τέλος διαφήμιση τους προϊόντος. Από την μία μεριά υπάρχουν οι θεατές της τηλεόρασης, και από την άλλη, ένα τεράστιο πλήθος φιλάθλων που παρακολουθούν από κοντά τους αγώνες Rally, διανύοντας χιλιόμετρα επί χιλιομέτρων μεταξύ των Ειδικών Διαδρομών.

 - Η υποστήριξη

Η υποστήριξη στους αγώνες Rally, ήταν πάντα το δυνατό σημείο της δομής της Jolly Club. Δεκάδες οχήματα εξοπλισμένα πλήρως και ειδικευμένοι μηχανικοί, είχαν συμβάλει, ξέχωρα φυσικά με την αξία των οδηγών της, στο να επιτευχθεί ένα εκπληκτικό ρεκόρ σε ποσοστό τερματισμών, που ισοδυναμούσε με το 90% !!! Μερικά παραδείγματα για να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι. Miky Biasion. Στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής και Πρωταθλητής Ευρώπης. Είχε 31 τερματισμούς στους 32 αγώνες που πήρε μέρος! Dario Carrato. Στέφθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης και Ιταλίας. Είχε 40 τερματισμούς στους 41 αγώνες που πήρε μέρος! Alex Fiorio. Στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής στη κατηγορία Ν το 1987. Είχε 8 τερματισμούς και καμία εγκατάλειψη! Ο επαγγελματισμός των μηχανικών και των υπευθύνων, με την βοήθεια ενός εξελιγμένου συστήματος επικοινωνίας σε συνδιασμό ενός πλήρως εξοπλισμένου ελικοπτέρου, είχαν κάνει τη διαφορά.

Πως ήταν δομημένη η ομάδα υποστήριξης; Η κάθε ομάδα είχε μικρότερες επιμέρους ομάδες. Κάθε μία από αυτές αποτελούνταν από δύο οχήματα-συνεργεία και ένα όχημα που μετέφερε μόνο λάστιχα, έτσι ώστε να υπάρχει πάντα η εγγύηση μιας υπερβολικά γρήγορης επέμβασης για την σίγουρη επίλυση του κάθε προβλήματος που προέκυπτε, με συνέπεια αυτής, το αγωνιζόμενο αυτοκίνητο, σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, να ήταν πάντα σε υπεράριστη μηχανικά κατάσταση και να είχε τον σίγουρο τερματισμό στη συνέχεια, πράγμα που φυσικά ήταν και το ζητούμενο!

 -Συνεργάστηκαν με την Jolly Club μεταξύ των άλλων, οι

 Carlo Chiti, Cesare Fiorio, Luca Cordero di Montezemolo, Claudio Lombardi, Giorgio Pianta, Mauro Forghieri, Piero Ferrari, DanielaAngei, Luisa Zumelli, Tiziana Borghi, Massimo De Antoni, Roberta Gremigliani, Emilio Redaelli, Tiziano Siviero, Luigi Pirollo, Juha Pironen, Luis Moya, Roberto Angiolini, Daniele Audetto, Ninni Russo, Gianfranco Silecchia, Franco Antoniazzi, Antonio Ghini, Conte Ascanio Calvi di Bergolo, Principe Jorge de Bagration, Juan Petisco, Manolo Ortiz-Tallo, Franco Mayr, Jean-Francois Mosnier, Carlo Giorgio, Giancarlo Ronchi, Gigi Innocenti, Nick Bianchi, Aldo Pessina, Giulio Marsaglia, Piero Mocarelli, Dario Calzavara, Pierre Dupasquier, Emilio Calzani, Dante Salvay, Arnaldo Bernacchini, Renzo Magnani, Luca Bartolini, Giorgio Gianuzzi, Daniele και Maurizio Rossi, Paolo Azzi, Giancarlo Rosetto, Carlo Demichelis, Chicco Galeazzi, Renato Mejohas, Stefano Evangelisti, Bernard Occelli, Sauro Fancocchia, Ronny Joosten, Gepi Cerri, Alberto Redaelli, Angelo Del Monte, Ruggero Bernardi, Enrico Vago, Carlo Cassina, Federico και Andrea Mull…, Sandra και Claudio Bortoletto, Alvise Oltrona Visconti, Mauro Renata. Από την ομάδα πέρασαν πολύ γνωστοί μηχανικοί που συνεργάστηκαν άψογα με φημισμένους βελτιωτές όπως μεταξύ των άλλων, οι Maglioni, Bosato, Conrero, Facetti, Nocentini, Univercity Motor, Ci Bi Emme, Nordauto, Oral Engineering, RS Tuning, Michelotto, Gotti, Giorgio Caielli, Ravarotto, Novamotor, Bartolini, Ballasi, Ferraris, Marchesi, Agnello, Wilson, Montune, AGS, Motori Moderni, Osella, March, Brabham, Dallara, Autodelta και Abarth. Χάρη στους παραπάνω, η ομάδα της Jolly Club είχε γίνει ανίκητη!

 -Στην ομάδα έφεραν νίκες μεταξύ των άλλων οι

Ignazio Giunti, Andrea De Adamich, Luca Cordero di Montezemolo, Cesare Fiorio, Giorgio Pianta, Sandro Munari, Jean Claude Andruet, Tony Fassina, Arturo Merzario, Walter Rohrl, Markku Alen, Vittorio Brambilla, Tonino Tognana, Lella Lombardi, Clay Regazzoni, Adartico Vudafieri, Andrea Zanussi, Antonella Mandelli, Miki Biasion, Dario Cerrato, Michele Rayneri, Alessandro Fiorio, Gianni Del Zoppo, Roberto Bussinello, Yves Loubet, Lele Pinto, Tony Carello, Maurizio Verini, Ivan Capelli, Michele Alboreto, Mauro Baldi, Alessandro Nannini, Nicola Larini, Alessandro Zanardi, Gianni Morbidelli, Bob Wollek, Juha Kankkunen, Didier Auriol, Andrea Aghini, Paolo Andreucci, Gustavo Trelles, Robert Droogmans, Chantal Galli, Paola-Benedetta de Martini, Giancarlo Fisichella, Franco Cunico, Carlos Sainz, Leo Cella, Arnaldo Cavallari, Giancarlo Baghetti, Pino Pica, Sergio Barbasio, Giorgio Shoen, Alfredo Fagnola, Maurizio Ambrogetti, Paolo De Leonibus, Giancarlo Gagliardi, Carlo Cavicchi, Rosadele και Giuliano Facetti, Anna και Bobo Cambiaghi, Amilcare Balestieri, Silvio Moser, Pier Luigi Martini, Beppe Gabbiani, Dindo Capello, Tamara Vidali, Paolo Barilla, Gianfranco Brancatelli, Malcom Wilson, Andrea Navarra, Edi Orioli, Giorgio Grasso, Tullio Pellegrinelli, Stefano Passeri, Gianfranco Muraglia, Dario Croci, Salvator Servia, Giorgio Francia, Marco Brand, Vittorio Colombo, Mauro Trione, Luca Drudi, Federico d’ Amore, Romana Bernardomi, Antonio Tamburini, Oscar Larrauri, Giancarlo Fisichella, Piero Longhi.

 -Η ομάδα κέρδισε αγώνες με τους παρακάτω χορηγούς, μεταξύ των άλλων οι

 Agip, Alitalia, Australian, Benetton, Bilstein, Brembo, Camel, Carello, Champion, Diadora, Duckhams, Dunlop, Eibach, El Charro, Enkei, Fina, Firestone, GFL, Godio, Koni, Life, Lufthansa, Magneti Marelli, Marlboro, Martini, Martin’s Evolution, Mercurio, Michelin, OMP, Pirelli, Saima, Selenia, Shell, Shimano, Siem, Sparco, Speedline, Totip, TRW Sabelt, Turbo Garrett, Usag, Wladoil, Yokohama.

 -Οι παρακάτω μάρκες διακρίθηκαν χάρη στην Jolly Club, μεταξύ των άλλων οι

Alfa Romeo, Autobianchi, Citroen, Ferrari, Fiat, Ford, Lancia, Maserati, Mercedes, Mitsubishi, Opel, Peugeot, Renault, Rover, Husqvarna, Kawasaki, KTM, Yamaha. Σήμερα η ομάδα της Jolly Club δεν υπάρχει. Όμως σε όλους μας είναι χαραγμένες στη μνήμη τα περάσματα των εκπληκτικών Biasion, Cerrato, Cunico και οι πραγματικές μελωδίες από τους κινητήρες των Fiat 131 Abarth, των Stratos και των 037 …Περνώντας ξανά με το αυτοκίνητο μία παλιά διαδρομή του πολύ γνωστού τότε, Rally di Lana, βλέπουμε σε ένα τοίχο ένα ξασπρισμένο πια από τον καιρό σύνθημα…”Vai Cerrato!” (Πάμε δυνατά Cerrato!). βλέποντας αυτό, νοσταλγούμε τα παλιά όμορφα χρόνια και αναρρωτιόμαστε… τι άραγε να έγινε αυτή η φημισμένη ομάδα Rally της Jolly Club; Η απάντηση ίσως μπορεί να δοθεί, από το σβησμένο πια σύνθημα στον τοίχο… Χάρη στο πάθος και την αγάπη στην Jolly Club, o Andrea Guidi, ένας Ιταλός αγωνιζόμενος, από το 2007, πήρε όλα τα νόμιμα δικαιώματα για την αποκλειστική χρήση του ονόματος για όλη την Ευρώπη, έτσι το όνειρο να ξαναζωντανέψει η ομάδα-πρώτυπο, έχει γίνει και πάλι πραγματικότητα!

-Επισκεφθείτε: 

- http://www.jollyclub.it/ 
- http://www.jollyclub.eu/ 
- http://www.jollyclub.it/ecommerce/it/ - -http://www.facebook.com/groups/302291039848996/ 
- http://www.facebook.com/pages/JOLLY-CLUB/256838844332158 
...και η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδια της wikipedia

No comments:

Post a Comment